Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Träd eller buske i söderslänt med berg

Hej,
På vårt sommarställe i Stockholms skärgård, som gränsar till ett gammalt skärgårdshemman med hagar (som nu tyvärr slyar igen då fåren har försvunnit sedan några år), har vi fällt en enorm gran nedanför en fin bergs/skogsslänt som gränsar till en av hagarna. Granen stod öster om boningshuset, så nu får vi in fin morgonsol och utsikt över den fina slänt som granen tidigare dolde.

Bergsslänten ligger i rakt söderläge och är just nu översållad av blommande styvmorsvioler och blommande smultron m.m. som hör en bergsslänt i ett dylikt läge till. Det finns också en del en och tall i området, samt lite björk. I närheten finns dessutom oxel, rönn och ek. Dock ser det lite naket ut just i slänten och man saknar en buske eller ett litet träd.

Det finns en fin platå i slänten med en rätt stor skreva på som jag tror är i vart fall hyfsat dränerad och där det i dagsläget växer gräs och sly som jag tänkte rensa och fylla upp med jord och plantera i. Jag ser framför mig en lövfällande växt som inte blir högre än 3-4, absolut max 5 m, dock får den gärna bli rätt bred, antingen som buske, eller med en bred krona.

Själv har jag funderat lite på någon rönn eller hassel/trollhassel, men vore tacksam för ytterligare förslag. Jag vill gärna att det ska kännas som att busken/trädet inte är ditplanterat, så det ska alltså se naturligt ut. Dock är det såklart en fördel om det finns en blomning eller bärsättning som är i vart fall lite iögonenfallande.

mvh
Alexander

Odla svarar:

Då föreslår jag en apel! Det finns både "äkta vildaplar" som väl passar in i sammanhanget, men även förädlade sorter med vildkaraktär, om du skulle vilja ha bättre äpplen än vad vildapeln kan ge. Blommar ljuvligt på våren och ger frukt på hösten.

Även ett körsbärsträd med vildkaraktär kan komma i fråga. Kanske blir fågelbäret (Prunus avium) i största laget, så man kan välja en mindre namnsort.

Andra förslag som kan komma i fråga är häggar. Det finns också flera sorter att välja bland, allt från den vilda häggen till blodhäggar. Tyvärr kan dessa drabbas hårt av häggspinnmal om sådana florerar i trakten, men är förstås väldigt passande i sammanhanget med sitt vilda utseende.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB