Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Träd Dahlia (Dahlia imperialis)

Hej!
Jag har fått för mig att jag ska ha en Dahlia imperialis, trädahlia. Vet du var man kan få tag på en sådan. Har hittat ett ställe i USA som man kan beställa från, men skulle gärna hitta något närmre.

Undrar också om du vet hur man vinterförvarar dem? Ska man ta in dem eller bara täcka över där de står? Har hört att man kan krukodla dem.

Vore mycket tacksam för svar för det är svårt att hitta info om den härligt växten.

Tack på förhand
/ Emily

Odla Svarar: 

Tyvärr har inte sett den till salu i Sverige, men därmed inte sagt att den inte finns. Men problemet med den är att den blommar bara i klimat med mycket lång säsong (längre än våran) så den behöver nog ett uterum e.d. för att hinna blomma och den får startas inomhus långt tidigare. Den är knappast vinterhärdig hos oss så den får odlas i en stor kruka som man baxar in sedan.

En sådan har de t.ex. i Bergianiska i Stockholm och man kanske vet där var man kan köpa den och man kan fråga hur de sköter den? Botaniska i Gbg odlar den också och trädgårdsmästaren Maria Sjöstedt, tel 0707-472874 vet säkert att berätta mer.

Någon hade köpt den på Aldershvile planteskole i Danmark, kanske de kan skicka? Ring o fråga!
Aldershvile Planteskole ApS
Adres: Bagsværdvej 194
DK-2880 Bagsværd
Telefon: +45 44986789

Jungle Seeds i England brukar också ha den. http://www.jungleseeds.co.uk

Sylvia