Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Torra tujor

Torra tujor P4012360Hej!
Jag köpte in tujorna från tyskland till våren 2006. Under 2007 så var det fyra stycken som hade gått hårt till. Trodde att det kunde ha att göra med frakten eller liknande. I övrigt så såg alla andra ut att ha klarat sig väldigt bra.

Vi täckte tujorna i vintras med säckväv men till min stora besvikelse/förvåning så ser det ut som dom har gått väldigt hårt till ändå. Bor i Sollentuna (norr om Stockholm) och vi har ju inte haft någon tjäle knappt så jag trodde att dom fått vatten under vintern.

Torra tujor P4012359Av bilderna att döma så ser du att dom inte ser så bra ut. Nästan alla har bruna grenar där bladen ramlat av och en del har blivit väldigt bruna i stort. Är vi på väg att förlora dessa växter eller tror du att vi kan få dessa att komma på grön kvist igen?

Vilket är ditt bästa tips.

Tack på förhand.
/Johan

Odla Svarar: 

Tyvärr är det väldigt vanligt att tujorna blir bruna. De är extremt känsliga för torka, så det är ingen bra idé att köpa barrotade tujaplantor överhuvudtaget, för torkar rötterna någon gång under hanteringen så blir det lätt så här.

Köper man krukodlade plantor bör man kolla att de verkligen ÄR krukodlade genom att lyfta plantan från krukan och titta efter, så att den inte är en planta som med avhuggna rötter har tvingats in i en kruka. Sådant förekommer nämligen i Tyskland och även på andra håll.

Det är tyvärr inte så mycket man kan göra om en planta har redan blivit helt brun. Men finns det grönt innanför det bruna, kan man försöka klippa bort det torra till frisk ved och hoppas på det bästa. OBS att det måste finnas grönt innanför snittet, annars kommer grenen att torka helt.

Sylvia