Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Torka och solljus

Odla i stora kärl, t.ex. rejäla cementrörHej!
Ena hörnet av vår tomt är väldigt öppen och solig, och ingenting tar sig. Har en daggros som borde bli hög, men som nu efter 4-5 år knappt lever och är ca en halvmeter hög.... En stor björk intill tar allt vatten antar jag.

Vad kan jag plantera för buskar här? En bok tipsade om havtorn/hagtorn - är det ett bra förslag? Tomten ser så oerhört trist ut.

Tack på förhand!
MVH Lotta

Odla Svarar: 

Tyvärr är det så att den giriga björken tar det lilla vattnet som ev. regnar ner där. Den tar också allt tillgänglig vatten som finns i jorden, så det är mycket svårt att plantera någonting intill en björk, särskilt om platsen också är torr och solig. Så jag tror tyvärr inte att några buskar kan klara sig där, den enda som ev. kan gå är enar.

Men du kan ju odla i stora kärl, t.ex. rejäla cementrör på ca 1 m höga och minst lika vida. Kanske en grupp sådana? Naturligtvis kan man också använda pallkragar! Man kan ordna med automatbevattning eller vattna med slang, vilket som. Bred ut en bit markfolie under cementrören/pallkragarna så att björkens rötter inte söker sig in i dom, men lämna öppet emellan så att rötterna inte ruttnar. Placera inte rören/pallkragen precis på rötterna, utan sök lediga ytor. Du kan måla de gråa rören med slamfärg, tänkt för t.ex. husgrund, om du vill.

Sylvia