Tomatplantor - skötselråd

Emma

Hejsan

Har sått frön till tomatplantor i ett litet såhus. Det är Black Cherry, således en körsbärstomat. Dessa har tagit sig och bör planteras om. Först tänker jag planera om dem i lite mindre lerkrukor, men jag har förstått att de behöver ganska mycket plats sedan! Min fråga är således - hur stora krukor bör man ha då de tagit sig så pass (och vädret är varmt och jämnt) att man kan ställa ut dem - är 20 liters hinkar för stora? Hur mycket plats behöver de?

Mycket tacksam för svar.

/Emma

Odla Svarar: 

'Black Cherry' är som du säger, en körsbärstomat och inte så kraftigväxande. Dessa är inte så stora så 20 liters behövs nog inte, men djupa så kallade roskrukor på 10 liter är bra att ha för att kunna "kupa" tomaterna då de bildar rötter även på stammen.

När tomatplantorna är hanterbara, sätt om dem om i 7-8 centimeters krukor. Vid 20 centimeters höjd, plantera om en och en i stora krukor i näringsrik och fuktig jord, eller tre tomatplantor per odlingssäck, gärna i växthus. Kan stå i varmt läge utomhus när all frostrisk är över och jorden är uppvärmd till minst 15°C.

Tomatplantorna bör tjyvas och bindas upp. Vattna rejält och börja gödsla regelbundet så snart första klasen har utvecklats.