Tomatplanta på hösten

Johan

Hej

Jag har skördat mina tomater i våras och har fått jättefina (ännu omogna) tomater men vill gärna ha kvar min planta. Men hur ska man förvara tomatplantan nu när hösten och morgon/natt kylan står bakom knutarna? Min balkong där jag har min kruka (med tomaterna) är öppen och blir rätt så kall på natten med skugga framtill tidig förmiddag (kring 13-14 tiden)

Växer tomaterna bättre om man klipper ner tomatplantan? Jag läste om det tidigare i veckan, men vågade inte klippa min fina planta.

/Johan

Odla Svarar: 

Hej

Du får nog ta in tomatplantan i stugvärmen om du vill ha den kvar ett tag. I kylan kommer tomaterna inte att mogna eller så mognar de väldigt långsamt. Ställ dock inte in tomatplantan på en gång utan ta det sakta så att den vänjer sig. Lyft in tomatplantan över natten bara och ha ute igen på dagen i några dagar/ett par veckor beroende på vädret.

Tomatplantan kommer nog att torka i bladspetsarna ändå när du tar in den, det lyckas sällan att man har tomat inomhus. Den kan också drabbas av mögel så ha inte tomatplantan i närheten av andra växter. Förhoppningsvis hinner tomaterna mogna innan plantan ger upp helt.

Det finns inget att klippa i denna planta, det du har läst är nog om att toppa plantan på sommaren för att den inte ska producera för många klasar?

Med vänlig hälsning Sylvia