Tomaterna faller av

Louise

Hej

Jag har två plantor av tomaten Gardeners Delight i växthus, de är jättegoda men har för en tid sedan börjat ramla av. Det ligger både gröna och mogna tomater på marken när man kommer. Vissa klasar har tappat alla tomater och när man ska plocka måste man vara väldigt försiktig så man inte nuddar någon man inte tänkt plocka. Jag har vattnat mycket och vädrar hela dagarna. Funderar på om det kan vara näringsbrist för där känner jag att jag missat lite. Har gödslat vid kanske tre tillfällen förutom vid planteringen. De verkar inte angripna av något. En tanke jag har är att det kan vara en larv som gnager av fästet.

Jag sådde kålrabbi för första gången i år och tänkte att det skulle vara perfekt att odla den i växthuset. Men plötsligt var där en vit centimeterlång larv som kalasade på bladen. Jag tog genast bort allt och kastade, men tyvärr tänkte jag mig inte för utan det hamnade i komposten. Är den förstörd nu så jag måste kasta allt? Kan det vara den lilla rackaren som biter av tomatstjälkarna? Jag kan inte se den.

Mvh Louise

Odla Svarar: 

Hej

Ja, det kan mycket väl vara näringsbrist som gör att dina tomatplantor släpper tomaterna. Ett bra sätt är att näringsvattna tomaterna med ekologisk tomatgödsel enligt instruktioner på flaskan. Du kan också lägga färskt gräsklipp runt tomatplantorna, lägg till nytt så fort den förra givan har börjat multna, alltså ett par gånger per månad.

Nej, det är knappast "den lilla rackaren" på kålrabbin som biter av stjälkarna på tomaterna, särskilt när du inte ser några "odjur" där. Det var nog en fjärilslarv, till exempel kålfjäril, som du kunde plockat bort och serverat småfåglarna, inte hade du behövt ta bort hela kålrabbin.

Med vänlig hälsning Sylvia