Tomater som blir svarta

Gun

Hej Sylvia

Vilken besvikelse. Mina egenhändigt uppdrivna tomatplantor beter sig inte alls som jag önskar. Plantorna har växt enormt, höga och kraftiga, men med få tomater.

Jag odlar frön från förra årets tomatkärnor, vilket jag gjort i flera år. En gul plommontomat och en körsbärstomat. Körsbärstomatens frön tog jag från tomater jag köpt på ICA förra sommaren. Plantorna med de röda tomaterna ger både stora tomater och i körsbärstomatstorlek.

Nu till det stora problemet. Innan de röda tomaterna har mognat, blir de flesta först lite svarta sedan mer och mer och mjuka. Ser nästan ut som ruttna tomater. Kan det bero på jorden? Använder, som alltid, U-jord. Men som jag frågat dig tidigare om i våras, var jorden i en av säckarna konstig. Klumpar i rostbrun färg, men den jorden skulle inte vara skadlig.

Jag har bytt till annan sort av långtidsverkande gödning: "GreenLine, En Gång Per Säsong"-gödning. Den gödningen har jag använt genomgående till alla trädgårdsväxterna.

Pelargon- och fuchsiaplantorna har gett enormt bladverk, och först för ett par veckor sedan kommer många knoppar. För sent tyvärr, eftersom de kommer att vara som allra finast när det blir dags för att flytta in dem för vinterförvaring. Passar på att fråga om vinterförvaring av dessa. Jag brukar ha dem inne i källaren under växtbelysning, men har nu tillgång till en jordkällare. Vad tror du, trivs de bra över vintern i jordkällaren?

Bifogar en bild på två tomater. Det svarta har inte funnits så länge på just de två tomaterna på bilden.

Varma hälsningar och tack för bra svar i forumet.

/Gun

Odla Svarar: 

Hej

Jag tror att det skulle kanske vara dags att byta jord till dina tomatplantor. U-jord är i första hand menad för sommarblomodling i urnor, krukor och liknande. Det finns ekologisk grönsaksjord som jag tycker du kan pröva nästa år. Några klumpar bör det inte vara med i jordpåsar, lämna tillbaka sådana påsar om du råkar köpa en sådan och tänk på att jord är färskvara, spara inte den över vintern. Kolla datumet på påsen när du köper den.

Gödsla tomatplantorna med ekologisk tomatgödsel. Att du får stor blast och lite tomater pekar på obalans i gödningen, det är troligen för mycket kväve, och så pröva gärna frön av resistenta tomatsorter som inte drabbas så lätt, köpta i fröpåse på våren.

Det finns flera svampsjukdomar som ger svarta rötor på tomater. Den vanligaste är potatisbladmögel som även går på tomat och orsakar både svarta rötor på tomaterna och gråbruna bladfläckar. Odla inte potatis nära tomater, ta bort angripna blad om sådana finns och lägg dem inte i komposten.

En annan vanlig sjukdom är pistillröta där sjukdomen börjar på pistilländan på tomaten. Här brukar det vara ojämn vatten- och näringstillgång, särskilt av kalcium, som är orsaken.

Att även pelargon och fuchsia har enormt bladverk och sen blomning pekar på samma sak, för mycket kvävegödning. Byt mot en mer passande gödning för sommarblommor.

Jag tror nog att den gamla källaren blir bättre ändå, jordkällaren kan vara så fuktig att du kanske får mögel på både fuchsior och pelargoner.

Med vänlig hälsning Sylvia