Tomat och gurka - råd

Tommy

Hej

Skall så fröer, tomatfröer. Vilken/vilka sort/sorter är bäst? Bra skörd, söta, goda och tidiga? Vanliga tomater, inte små.

Samma fråga har jag om slanggurkor, Vilka sorter rekommenderar du?

/Tommy

Odla Svarar: 

Hej

Ja du - det är något vanskligt att råda någon att välja just en viss sort, eftersom alla inte gillar samma egenskaper hos en tomat som man själv gör! Många tycker att det viktigaste är att tomaterna är söta, andra tycker att det ska vara en intensiv tomatsmak, medan åter andra uppskattar de milda tomatsorterna. De flesta tycker dock att egenodlade tomater smakar mycket bättre än köpta, så satsa gärna på flera olika sorter och testa dig fram.

Tänk också på under vilka förhållanden du odlar tomater och slanggurka. Fuktigt och kyligt och för mycket kvävegödsling ger sämre smak, så även bristen på solsken.

Jag har förstås pratat med folk som bör kunna det här med tomater, som "tomatgurun" Åke Truedsson. Han nämnde några sorter som sina egna favoriter: en bra och troligen resistent tomatsort är 'Orange Sweet Cherry' av högväxande cocktailtyp. Bra busktomater för till exempel balkongodling är 'Alaska Wonder' och 'Eva'.

Själv gillar jag de små, söta tomatsorterna som den kinesiska 'Mei Wei' och 'Sweet Million', men du ville ha normalstora. Där tycker jag godaste sorterna brukar vara de oregelbundet formade, ofta veckade och "fula" bifftomaterna som man ser på utländska marknader och torghandel.

Det finns en del ekologiska sorter av både slanggurka och tomat: 'Brandywine', 'Sibirjak' och 'Dina' i tomater, Sonja, Tanja och Diva i gurkor.

Här hos oss finns goda sorter av såväl tomater som slanggurka, du hittar shopen här: OdlanuShop så kolla gärna! Testa till exempel gurkan 'Kinesiska Slangen' och tomaten 'Costoluto Fiorentino'.

Med vänlig hälsning Sylvia