Tofslilja

Margareta Johansson

Hur skall jag behandla min tofslilja? Har fått olika besked. Den står i mitt inglasade uterum och växer men ingen knopp syns. Skall den förvaras torrt uppe ur krukan eller som någon uppgav att den förvarades inomhus i fönster över vintern. Vilken jord vill den ha? Tacksam för svar. /Meta

Odla Svarar: 

Eucomis bicolor, fläckig tofslilja, kan man odla så att den har sin viloperiod på hösten/vintern. Jag har odlat mina så att på våren planterar jag om lökarna som har vilat helt torra i sina krukor under vintern. Jag använder vanlig, lecablandad krukväxtjord, vattnar inte för mycket och gödslar då o då. Den skjuter blad och blomsterstjälkar under våren/sommaren.

Jag har mina ute hela sommaren från det att det blivit varmt nog och ingen frostrisk föreligger, juni så där, tills de själva ser ut att vilja gå i vila frampå september, oktober. Då slutar jag att vattna och låter krukan med lökarna stå i en sval förråd. Den brukar göra sidolökar som jag tar lös på våren och planterar i egna krukor.

Eftersom den kommer från Sydafrika, så har den ju sin årsrytm omvänd jämfört med här hos oss, så din tofslilja kanske "lever kvar" i den rytm den ursprungligen har, eftersom den inte ännu fått blommor.

Med vänlig hälsning Sylvia