Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tjyva tomater

Har köpt mig ett växthus ca 10 kvm stort. Har aldrig tidigare odlat i växthus men en del på friland. Nu har det infunnit sig en del problem som jag inte lyckats finna svar på i litteraturen. Jag har valt 5 olika sorters tomater som jag vore tacksam att få svar på. den första gäller Gulgrön körsbärstomat "Green Grape" som enl. instruktionerna inte skall tjuvas. Nu är den så tät att den liknar en höstack och jag upplever det som att den inte längre växer på höjden. Skall jag verkligen inte glesa ur den för att minska risken för att det möglar eller blir någon sorts ohyra på den?

Nästa fråga gäller Pärontomat gul "Yellow pearshaped" som enl. instruktionerna endast skall tjuvas delvis. Har endast tjuvat en del på denna planta min undran är. Hur många blomstänglar skall jag låta komma fram, hur mycket orkar plantan med? Plantan har så många blomstänglar att jag blir orolig att den kommer att sluta växa. Övriga sorter som jag har är bifftomat, Tukan F1-hybrid samt Fantasia F1, alla sorter rullar bladen inåt är ljusare gröna utmed nervtrådens huvudgren. Är detta någon brist av något slag? Har läst en del om tomatmosaik och ibland undrar jag om det är något sådant mina plantor har fått. Har inte sett någon bild på hur det ser ut hoppas Du kan hänvisa till en sådan bild.

Tacka på förhand för svaren och vill samtidigt önska en trevlig sommar
Lena Johansson

Odla Svarar: 

Tomater med buskform med blommor i toppen behöver inte tjyvas. Cocktailtomater kan få bli ganska täta för att ge tillräckligt antal tomter. Om de växer på höjden bör de bindas upp och tjyvas. Svårt att säga vad för sjukdom, om någon. Bladrullningen är naturlig på vissa sorter. Du får erfarenhet när du odlar.

Göran