Tips på utfyllnad till rabatt

Ulrika

Hejsan! Tar tacksamt emot tips på perenner att fylla ut denna rabatt med. Den är kantad med lavendel och i den finns rosor som New Dawn och The Fairy. Men mellan dem kommer det bara ogräs på sommaren som jag inte orkar hålla efter. Vad vore fint o praktiskt att plantera?

Odla Svarar: 

Hej!

Fyll utrymmet mellan plantorna med någon vackert blommande marktäckande växt som inte har alltför kompakta rötter. Jag ser att du även har lökväxter i rabatten, dessa ska ju kunna växa igenom den marktäckande växten.

Men tänk på att inte plantera alldeles intill rosorna. Rosor behöver gödslas, gärna med stallgödsel, men marktäckarna intill har inte samma behov av så mycket gödsel och blir inte snyggare av att man rotar runt i dem heller.

Mitt förslag är sandmalört, som är en trevlig krypare som passar till dina rosor. Även den storblommiga murrevan, Cymbalaria pallida, är vacker om man gallrar i den ifall den skulle breda ut sig för mycket.
Kantnepeta mellan rosorna är vacker, den blommar om ifall man man klipper ner den efter första blomningen. Isop är också vacker mellan rosor och frösår sig gärna.

Tänk också på att du kan så ettåriga växter mellan rosorna och får variation varje år, t.ex. blått lin eller lila honungsfacelia. Vallmo är också vacker om man väljer färg som passar till rosorna, t.ex. rosa och vitt.

Småblommig kryddtagetes eller varför inte gräddfärgad ringblomma mellan rosorna eller låt likaså gräddfärgad krasse ringla sig utmed marken. Av dessa tre senaste bör du alltså välja de mest ljusa färgerna för att inte "krocka" med det rosa på rosorna. Växterna ger bra jordskugga och näring tillbaka till jorden och tagetes har dessutom nyttiga ämnen som motverkar sjukdomar i rosorna. Den används bl.a. i Rosariet i Göteborg just därför.

Med vänlig hälsning Sylvia