Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Tips på blommor på balkongen?

Lolo Lind

Hej!

Jag skulle vilja ha tips på blommor till vår stora balkong. Det är söderläge och vi har sol så gott som hela dagen, med möjlighet till skugga. Vi bor överst i huset och har inte tak, men en markis. En gavelvägg i öster och en i väster.

Jag vill ha lättskötta växter som blommar rikligt. Lite kryddväxter har vi redan och ett par klematis och en klätterros.

Med vänlig hälsning Lolo Lind

Odla Svarar: 

Hej Lolo! Lyckliga du som har en stor balkong. Jag råder dig att låta tillverka ett par ordentligt stora odlingslådor i t.ex. trä eller metall och fylla dem med riktigt bra yrkesodlarjord+ ev. långtidsgödning. Höga och smala urnor/lådor är bättre än låga och breda. Ju större desto bättre (men balkongen måste hålla förstås!). Det måste vara avrinningshål i lådorna - gärna 5-10 cm upp från botten så du får ett litet vattenmagasin i botten. Kan du få ut en vattenslangstapp är det guld värt eftersom det brukar vara vattenbrist som drabbar plantor i urnor och ibland känns det jobbigt att skvimpa med många vattenkannor genom vardagsrummet.

Trots dessa ansträngningar råder jag dig att välja en del perenner/gräs/buskar/klätterväxter som tål torka och blåst bra, t.ex. Lavendel, Festuca mairei, Hippophae ´Hikul´, Kaprifol. Dessa kan du ha som bas, och överlever de vintern är det bra, annars får du chans att odla något nytt. På våren får du byta ut minst hälften av jorden och gödsla upp igen. Till basen av fleråriga växter lägger du ettåriga växter och kryddor som ger färg och variation år från år. Riklig blom får du om du vattnar, göder lite men ofta och plockar bort vissna blommor ofta. Lycka till!