Tips om hur man stimulerar mossa

Hej Sylvia
Jag har en något "bakvänd" fråga. Jag ber om tips hur man stimulerar mossa, inte hur man blir av med mossa. Jag har skapat en Japansk Trädgård vid ett vanligt radhus i Västerhaninge strax söder om Stockholm.

Jag vill alltså skapa mossa och alger, dels på vattenfallet, dels på stenar, dammkanten etc. Har du några tips om hur man ska åstadkomma det?

Med tack på förhand..
/Kjell Ove

Odla Svarar: 

Det finns en bra bok i ämnet: Moss Gardening, av George Schenk, Timber Press 1997, ISBN 0-88192-370-2. Finns att köpa via någon av internetbokhandlarna, Adlibris t.ex.

Man kan "så" mossa genom att göra ett fuktigt, surt underlag av torv och sandjord och sedan hacka/klippa önskad mossa i mindre bitar och bre ut tunt över ytan. Håll det sedan fuktig och skydda mot sol så kommer det snabbt igång att växa. En mossträdgård ska ju vara skuggig och fuktig, gärna ett woodland under trädkronor.

Torvblock, som man kan köpa i vissa trädgårdsbutiker och som du kan använda till rabattkanter, en liten mur eller avsatser, kommer snabbt igång att växa mossa och ibland ljung och blåbärsris också, de är gröna redan efter ett till två år.

Om du har några vackra stenar eller stenmaterialkrukor kan du pensla dem med filmjölk. Det brukar skynda på mossbildningen. Ormbunkar intill stenarna passar till och ger lite japankänsla, det är ju i Japan man hittar de mest magnifika mossträdgårdarna som finns.

Sylvia