Tips - ny rabatt

Pernilla

På framsidan av vårt hus har vi tänkt anlägga några upphöjda rabatter med blommor och växter i lila, vitt, grönt och kanske lite silver/grått. Det vi skulle vilja ha hjälp med är vilka blommor och växter man kan välja.

Vi vill ju gärna ha blomning hela sommaren, så jag antar att det får bli några olika sorter som löser av varandra. Rent formmässigt så tänker jag mig något högt i mitten, kanske lite spretigt/yvigt. Sen några halvhöga växter runt det och sedan längst ut runt kanten får det gärna vara några låga växter varav några hänger ut över kanten.

Vi bor strax söder om Mälaren och framsidan av huset vetter mot öster, så på eftermiddagen ligger den här sidan i skugga.

/Pernilla

Odla Svarar: 

Hej Pernilla

Eftersom du vill ha upphöjda rabatter väljer jag växter som tål och/eller gillar lite torrare förhållanden trots att det är en del skugga på platsen under eftermiddagen. Beroende på hur stor jordvolym du har får du kanske tänka dig att sköta det lite mer (jämför med en stor kruka) än om rabatten var i höjd med övriga anläggningen. Vattna och göd. Låt jorden ha kontakt med alven under och absolut inget kapillärbrytande skikt mellan jorden och alven såsom ett lager grus/kross. Satsa alltid på bra jord - det är grunden till allt (i vår värld).

Varför inte ha en del prydnadsgräs som ger höjd (i mitten) t.ex. Calamagrostis ´Overdam´ och/eller Molinia ´Transparent´. Det ger även en fin vintersiluett. Under våren kan man, om man vill, plantera in Verbena bonariensis och Gaura lindheimeri ´Whirling Butterflies´ som hjälper till att ge det rätta spretiga stuket på rabatten. De lägre växterna runt om kan vara Lavandula ´Munstead´, Salvia ´Schneehügel´ och Scabiosa ´Butterfly Blue´ som är en riktigt långblommande perenn. Som hängande kantblomma kan Nepeta x fassenii ´Superba´ och /eller N. `Snowflake´ passa beroende på vilka mellanstora blommor du väljer. Vill du ha det silvrigare kan du ta Stachys ´Silver Carpet´ eller S. ´Big Ears´ i stället.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin