Tips - buskar och träd

Johan

Hej Karin

Har du några bra förslag på mindre buskar och ev något litet träd som kan fungera som yttre avgränsning, vinddämpare samt dekoration åt vår trädgård? Det ska stå i vårt sydvästra hörn med grannens trästaket åt ena hållet och vår 4-åriga ligusterhäck som är på uppväxt åt andra hållet. Vår trädgård har ett öppet, soligt och lätt vindutsatt läge samt med insyn från gatan bredvid. Det är nog vanlig, normalfuktig, lätt kalkrik trädgårdsjord.

Då trädgården är liten och det är 4-6 m mellan altanen och tomtgräns vill vi i hörnet ha upprättväxande ”smala” buskar och mindre träd som blir maximalt 3-4 m höga. Då trädgården är liten vill vi ändå försöka ha kvar lite av den rymd som gräset ändå ger, främst åt barnen att springa och leka på. Vi vill helst ha vita blommor och blad med varierande form och färg som ger ”liv”, kanske någon vitbrokig sort som lyser fint på sommarkvällarna. Vi ser gärna vanliga och lättskötta buskar/träd som ändå är dekorativa i sin enkelhet framför ”lyxvarianter” som egentligen aldrig kommer att trivas. Vi väljer bort de som ger rotskott eller har taggar (förutom rosor förstås).

Hur nära ligusterhäcken tror du vi kan plantera buskar och träd utan att de ska konkurrera om rotutrymmet? Har du något tips om hur man ska tänka, t ex viss procent av höjd/bredd?

/Johan

Odla Svarar: 

Hej Johan

Häckens rötter kommer alltid konkurrera med övriga växter, men ett tips är att - eftersom nu häcken redan står där - ta en spade och gräva av rötterna (som växer inåt tomten) rakt av, cirka 1-2 spadtag djupt. Vik undan jorden och ställ takpapp på högkant (ca 30 cm bred/hög remsa) längs hela häcken. Lägg tillbaka jorden igen. Du kan låta avgrävda rötter ligga kvar och bli jord. På så sätt avdelar du enkelt jorden lite så andra plantor får växa mer ifred.

Om du gör detta behöver du endast tänka på hur stor plats du själv behöver för att kunna klippa häcken utan att trampa sönder dina blommor. Själv har jag häckar direkt invid övriga blommor, prydnadsgräs och buskar och styr genom beskärning så att det jag helst vill ska grönska får företräde. Det innebär att vissa partier av häcken inte är perfekt, men det syns inte eftersom de städsegröna växterna just där är så fina.

Ett litet, sött träd är Salix integra ´Hakura Nishiki´ som är brokbladigt. Köp ett eller flera med stamhöjd på 1,6–1,8 m så blir det lagom. Under kan ni ha olika spireor med rosa eller vita blommor som är billiga och lättskötta, till exempel Spirea japonica ´Genpei´ som har både vita och rosa blommor på samma planta (ca 1m höjd, zon 4). Någonting vintergrönt kanske kan passa, till exempel en bambu, Fargesia murileae ´Simba´ (1,5m hög, zon 3) eller varför inte några prydnadsgräs, till exempel Cortaderia selloana ´Pumilia´ som har så fina, vita vippor (1,3-1,5m med vippor) . Ställ Cortaderiorna där det är mest solbelyst. Det blir också en fin vintersiluett.

För att täta till under buskar och prydnadsgräs kanske några funkior blir bra, till exempel Hosta ´Fire and Ice´ som har vitbrokiga blad.

Lycka till Johan!

Med vänlig hälsning Karin