Tillväxt på spaljépersika

Carl

Hej Sylvia

Jag har ett Persikoträd som växer på en spaljé. Vi köpte det för ca 3 år sen och jag tror misstaget vi gjorde vara att inte var direkt anpassat för spaljéväxt vilket resulterar i att trädets tillväxt är väl kraftig. Jag undrar om det finns ett sätt att reducera tillväxten hos trädet, genom t.ex hormonbehandling eller om jag ska beskära det på något speciellt sätt?

Som det nu är har vi toppat det och har då mesta tillväxten på horisontella grenar. Eller räcker det med att vi håller tillbaks grenar? Vad jag är mest rädd för är att stammen ska bli för grov med tiden.

MVH Carl

Odla Svarar: 

Ni får tänka på att en persika är ett rejält träd, så stammen blir ju alltid kraftig om man inte väljer en så kallad minisort.

Det går att hålla grenarna på persikoträdet någorlunda i schack om man beskär dem, men det brukar betyda att man också klipper bort massor med knoppar som skulle ge frukt året därpå.

Persika klipper man på hösten efter skörd, på våren blöder den kraftigt.

Känner ni er osäkra på att göra jobbet själva, kan ni anlita en certifierad fruktträdbeskärare med grönt kort (http://www.odla.nu/artiklar/ute/frukt-och-bar/gront-kort-i-beskarning/).