Tibast mot katter?

Ann-Charlott

Jag har hört att tibast kan hålla katter på avstånd. Jag har en balkong dit man går direkt utifrån och grannarnas katter gillar att ligga i mina trädgårdsstolar, vilket inte uppskattas av mig. Kan man ha tibast i en kruka på balkongen som fungerar som avskräckande för katter?

/Ann-Charlott

Odla Svarar: 

Hej

Det är ingen större hjälp att ha tibast på balkongen, eftersom de blommar mycket tidigt på våren och senare har de ingen större effekt på katterna. Det är alltså blomdoften katterna inte gillar. Du kan förstås ha tibast i kruka ändå om du vill pröva. Men när den har blommat färdigt, kan du skvätta alla dina gamla parfymrester på den och i omgivningen, katterna gillar inte dofter som inkräktar på "deras" revir. Du får upprepa detta med jämna mellanrum, som efter regn.

Det finns en annan växt som heter kattskräck, Plectranthus caninus. Den säljs ofta så här års i större plantbutiker. Den kanske du kan pröva i flera krukor mot katterna?

Andra knep kan vara att alltid ha apelsin- citron- eller pomeransskal på kuddarna, då vill inte katterna vara där.

Katter gillar ju inte vatten heller, särskilt inte som överraskning. Ha trädgårdsslangen eller en hink vatten i beredskap, men var försiktigt – ingen hård vattenstråle och inget varmt vatten som kan skada katten! Efter några kallduschar fattar nog katten att här kan man ju inte vara!

Det finns olika medel som har en avskräckande effekt. Strö ut eller spraya där du inte vill ha katter. Det finns också elektriska grejer som avger ultraljus som katten skyr.

Med vänlig hälsning Sylvia