Thujor dör efter plantering.

Andreas Nilsson

Hejsan! Tidigare i våras beställde jag thujaplantor från en nätbutik. Jag har precis planterat dessa (Brabant 330 st plantor) i en så kallad upphöjd häck med ny Hasselfors trädgårdsjord. Nu efter ganska precis en månad är ca 75 % torkade och ytterligare ca 15% är på gång att torka. Endast ca 5-10% ser okej ut. Jag har vattnat med droppslang 3 ggr i veckan ca 4-5 timmar varje gång. Har kännt med fingret i jorden och det har torkat upp till lätt fuktigt mellan vattningarna men aldrig varit snustorrt. Jag har inte en aning om varför de dör, men de har stadigt blivit sämre för varje dag sedan jag planterade dem. Det enda jag kan misstänka som lekman är att rotklumparna var underutvecklade på många plantor, men jag vet som sagt inte hur det ska vara. Jorden runt rötterna föll liksom helt bort när man tog dem ur krukorna och det fanns ingen "riktig" jordklump som man föreställer sig en rotklump. Har ni snälla några råd då hela häck investeringen håller på att dö efter bara en månad. (bilderna på rötterna visar exempel på sämsta rötterna) Tack på förhand. Mvh /Andreas

Odla Svarar: 

Hej!

Det ser inte bra ut alls, rötterna är ju avhuggna och plantan dessutom redan torr, det ser man t o m på bilden. Så det var inga bra plantor alls.

Jag tycker att du omedelbums ska kontakta nätföretaget och kräva antingen nya plantor eller ännu hellre pengarna tillbaka, då de nya plantorna skulle säkert vara lika illa som dessa.

Köp plantor hos en riktig plantskola där du kan gå in och kolla att de är riktiga, krukodlade växter. Be dem ta ut plantan från krukan o visa rötterna. Alternativt köp dem hos en nätfirma som kan garantera kvaliteten och kommer hem med växterna, som hos oss på OdlaShop.  

Sylvia