Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Thujor "Brabant"

Hej!
Vi planterade ett trettiotal krukodlade thujor "Brabant" i höstas. Vid planteringen användes planteringsjord, jorden i övrigt innehåller mycket lera.

Problemet är att alla plantorna nu är bruna, de ser nästan döda ut. Vad har hänt?

Vi bor i Skåne.
Kai 

Odla Svarar: 

Tujorna kan få vinterfärg, dvs. blir "bronsfärgade" under vintern. Du kan känna på bladen, är de inte torra så är det vinterfärg. Det är mycket viktigt att skydda vintergröna växter under den fösta vårvintern med skyddsväv så att de hinner etablera sig, annars bränns de i vårsolen när marken är frusen och de inte få vatten.

Om det visar sig att de trots allt är döda, får ni gå tillbaka till plantskolan där ni köpte dem och visa kvittot, de ska ha garanti över vintern om de är höstplanterade. Men ta först kontakt med plantskolan innan ni tar upp dem. De kommer nog också att säga att ni ska vänta och se tills våren kommer och tillväxten börjar för att kunna konstatera om de är döda eller ej.

Sylvia