Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Thujahäck fastigiata

Hej!
Vår häck är sedan 1976. Nu sedan några år tillbaka börjar den skifta i färg, sedan blir grenen brun, då får jag klippa bort den. Nu är det så många sår att jag tror den har fått någon svampsjukdom. Almsjukan finns i en närhet.

Ska jag gräva upp och plantera nytt? Eller stödplantera? Häcken är 40 m lång. 1,80 hög. Gräsmatta/trädgårdsplattor på en sida, andra sidan är vår grusväg.

Tacksam för svar.
Lennart

Odla Svarar: 

Det låter ju som om den har drabbats av ålderdomssvaghet. Häckar blir gamla, precis som vi människor. Men det är inte almsjuka, den "tar" inte på tuja, men det kan vara någon liknande svampsjukdom.

Om det bara är en planta som är dålig så kanske du kan ta bort den och plantera en ny, men det kan vara svårt utan att skada rötterna på grannarna.

Är det hela häcken, så kanske dags att förnya den? Men välj inte tuja då, för om det är svampsjukdom, så kan jorden smitta även de nya plantorna om du inte byter hela jorden på ett stort område.

Sylvia