Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Thujahäck

Hej Sylvia?
Jag bor i västra Stockholm och tänker anlägga en häck av Brabant, Thuja. För närvarande har vi en gles häck av nyponrosor och ett stort Gullregen. Bör jag såga ner detta eftersom Thujahäcken kommer att löpa delvid under Gullregnet?

Jorden består av lera - gammal sjöbotten. Hur djupt ska man gräva? Är det idé att dränera diket - i så fall på vilket sätt?

Det verkar vara svårt att komma över krukodade Thujor. Kan man nöja sig med Thujor med rotklump med nät runt? Hur ser man att växten är frisk?

Vänliga hälsningar Nils Sköld

Odla svarar:

Nyponrosorna ska du självklart ta bort, men gullregnet kan vara kvar. Det kanske kan stammas upp något, men det kan jag inte avgöra utan att ha sett den. Gräv försiktigt vid gullregnet så du inte skadar dess rötter i onödan, och inte helt intill stammen, lämna lite plats åt den.

Du får gräva ca 50 cm på både bredden och djupet. Dränera med fint grus på botten och använd sedan den jorden du grävt upp blandad med sand, torv och grus.

Krukodlade tujor säljs just nu mycket på olika håll, bl.a. Blomsterlandet och Plantagen har extrapris just nu på ca. 1 m höga plantor. Blir färdig häck fort!

Visst kan man använda de med rotklumpen i nät, bara man ser till att de inte är torra. Problemet med tuja är att den är extremt torkkänslig, rötterna får absolut inte torka ut i hanteringen. Man ser ofta skräckex. till salu, även sådana med kruka, som ingen har vattnat på länge. Sådana kommer att bli problemhäckar! Även skräckex. där man han "slängt" växten i en kruka utan att den verkligen har odlats i krukan ser man ibland. Det kan man, om man är fräck, kolla genom att försiktigt ta ut rotklumpen ur krukan och kolla att den verkligen har odlats i krukan och inte bara körts ner i den för att ge sken av krukodlad.

Växten är frisk om den är klart grön, inte gul, har saftspända "barr" när man känner på den, rötterna är fuktiga och den inte hänger med toppen.

Naturligtvis ska det inte heller vara ohyra i den!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB