Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Thuja som inte klarar en blöt sensommar?

Hej!
Jag köpte en mängd thujor (brabant) förra våren och dom har alla växt jättemycket i år, då vi har verkligen sett till att dom fått vatten. Men nu har 3 av 40 st ändrat färg till en höstlik orange och det är jättelätt att bryta av dom grenarna. Dom har på tre veckor gått från grönt till detta stadiet. Har haft vissnande thujor tidigare så jag vet att det inte är det. Det ser precis ut som om klorofyllen dras tillbaka, och det börjar längst ner/mitten och sprider sig sedan.

Detta har alltså skett under Aug-Sept som har varit väldigt blöt och grå.

Tacksam för svar.
Mvh Mathias

Odla Svarar: 

Det låter som om dom har drabbats av kvistdöd, Kabatina thujae. Visserligen får vissa sorter bronsfärgad höst- och vinterfärg, men du känner väl igen den? Och då ska man inte kunna bryta av grenen hur lätt som helst.

Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på grenarna, man vattnar på marken. Luftighet runt om behövs också. Är tujan ordentligt smittad är det bäst att ta bort den och plantera nytt på våren. Obs! Byt jorden runtom i så fall! Har du kvar garanti så påtala plantskolan NU!

Sylvia