Thuja Smaragd - frågor.

Herbert

1. När kan / skall man plantera Thujor? 2. Jag har en hel häck av Thujor Smaragd ca 25 st och ca 40 år gamla. 5 av dem som står sidan om varandra är döda eller på väg att dö. Kan detta bero på ålder eller kan det bero på något annat? 3. När man skall dra upp en så här gammal Thuja, hur kan man förvänta sig att rötterna vuxit, dvs. Hur besvärligt är de att dra upp? Jag har lagt med en bild för att visa hur det ser ut.

Odla Svarar: 

Hej,

jag fick inte din bild men jag kan försöka hjälpa till endå. Thujor kan du plantera när som helst då det inte är tjäle, det är bättre på våren om man bor i lite högre zon så de hinner rota sig ordentligt.

Barrväxter kan dö av lite olika förklaringar, det kan vara ålder men det tror jag inte, utan att de har blivit försvagade på något sätt eller att vårsolen har brännt barren och de vissnat. Det kan också vara snöskador eller faktiskt att något djur kissat på dem. De vissnar nämligen ner då.

Hur stora rötterna är beror såklart på hur höga och stora plantorna är. De har med all säkerhet trasslat in sig i de andras rötter om det är en häck. Det viktigaste är att få bort de stora rötterna, de små rötterna kommer så småningom att furmultna av sig själv.

//Anna Theorin