Thuja smaragd blir brun i mitten

Carola

Förra hösten planterade jag 9 Thuja 'Smaragd' i sydläge på vår gräsmatta och satte höstgödsel. På våren hade jag dem inte intäckta, så när de blev helt bruna och torkade antog jag att vårsolen tagit dem. På sensommaren bytte jag därför ut dessa mot nya friska plantor som jag planterade i samma hål och vattnade noggrant hela hösten, men nu såg jag att även dessa har börjat bli bruna och torra från stammen, så de yttersta lagren är ännu gröna. Vad kan detta bero på? Kräver tujorna en speciell jord? Vi har 'Brabant' på ett annat ställe och dessa växer myket bra. Tacksam för svar, Carola

Odla Svarar: 

Det är svårt att veta alla gånger vad som har gått fel. Man kan tänka att tujorna kan ha torkat ut någon gång, det räcker om tujorna torkar en gång så blir de skadade och kan ha svårt att hämta sig sedan. 

Det härjar också två olika svampsjukdomar som tar på tuja, så det kan vara så att dina tujaplantor har varit sjuka. På din beskrivning låter det som om tujorna har drabbats av kvistdöd, en svampsjukdom på just tuja som heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt. Man ska undvika dysbevattning på tujans grenar, man vattnar på marken, och luftighet runt om behövs. Du kan försöka ta bort smittade grenar i görligaste mån. Det finns också svampmedel att köpa.

Det har dock kommit en ny sjukdom som tar på tuja, Phytophthora lateralis, som har förts in i landet med importerade tujaplantor. Det vanligaste är att tujan visar mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Men så har ju inte tujor det utan de är bara bruna. 

Sylvia