Thuja (rådjursgodis)

Linda Holmgren

Här fullkomligt avverkar rådjuren denna 10-åriga Thujahäck varje vinter trots pinnar doppade i Rå-odör. Några Thujor har dött nu, nya har planterats men hur mycket till klarar den av? Det är så tråkigt att se.. Den växer på sandjord, får barkmull och hönsgödsel varje år.

Häcken behövs mest för vindfång då det blåser som oftast från åkern utanför. Vi funderar på att ta bort den helt och ersätta med ett plank med mindre" hål" för att sila blåsten men är det värt det? Vilka klätterväxter innanför planket kan klara blåst om vi nu inte vill stirra på ett tråkigt plank?

Andra förslag på snabbväxande, blåståliga o ej rådjursgodishäckar?

Mvh Linda

Odla Svarar: 

Ja, så kan det gå om man har mycket hungriga rådjur i närheten! Men annars är ju tuja inte den första de ger sig på. Hur skulle det vara om ni satte ett rejält högt nätstängsel bakom tujorna? Skulle ju hindra framfarten och även hjälpa till att sila vinden.
Ni kan sedan ersätta de bruna tujorna med nya, krukodlade, rejält stora ex. eller plantera något helt annat i "hålorna", t.ex. taggiga, höga rugosa-rosor. Men som ser ut med öppet fält utanför, så är ett stängsel ett måste vad ni är planterar.