Thuja och Clematis

Har ett nytt projekt på idéstadiet. Blir tacksam för hjälp med lite kommentarer och svar på frågor.

Jag är egentligen inte så glad för "70-tals-barrväxter", där jag exempelvis räknar in Thuja. Men har nu ändå funderat på att plantera thujor vid uteplatsen för att låta olika sorters Clematis + Kaprifol klänga däri.

Kommentarer? Finns det andra vintergröna buskar/häckar som är bättre lämpade eller vackrare som bas för Clematis än Thuja?

Hur fort växer egentligen Thuja? Om jag köper 40 cm häckplantor, hur lång tid tar det då (zon 1 s/v) tills jag har en häck på 1,2 - 1,5 meter? Och slutligen -hur länge måste jag vänta tills jag planterar mina clematisar?

Tacksam för svar!
Ylva

Odla Svarar: 

Klematis i CypressenJag skulle nog välja cypresser, inte tujor, eftersom du dessutom bor "varmt". Cypresserna är både vackrare och mer väldoftande intill en uteplats. Dessutom har du en mycket större utbud av olika sorter. Så ta gärna olika former, bladfärger (de har ju inga barr) och höjder för att skapa en spännande rabatt.

Du kan ju plantera in en vacker silvergran i ett hörn, så har du en evighetsjulgran" att sätta ljusslinga på sedan!

Om du köper krukodlade, större buskar, får du färdigt med en gång och kan ev. plantera klematis samtidigt nu till våren. Se bara till att inte skapa rotkonkurrens, utan plantera klematis ca.1 m från cypressen och led upp den med hjälp av snören eller käppar. När cypressen växer, kommer den så småningom att täcka dessa anordningar.

Tänk på att plantera klematisen på cypressens norr- eller östersida, den vill ju ha "fötterna i skuggan men huvudet i solen".

Så här kan det se ut, bifogar några bilder!

Gran med KlematisSylvia