Temperatur på sådden

Marie Karlsson

Hej!

Jag skickade efter liter fröer som jag har sått inomhus nu. Först hade jag sådden i tvättstugan. Det funkade jättebra, stockrosorna kom upp efter bara fyra dagar. Nu har jag flyttat ut sådden i ett hus på gården där temperaturen är mellan 10-12 grader. Växterna står i fönster. Jag undrar om det är för kallt? Jag duschar med vattenflaska varje dag när jag ser att det börjar torka lite. Jag har sått pense, stockros och hänglobelia. Har också en jordfylld låda med några dahliaknölar som jag hoppas ska komma upp. Fast den lådan står på golvet i rummet och det är inte så ljust. Jag kan höja värmen om det behövs, men tänkte att det ska bli för rangliga plantor om dom växer för fort.

Odla Svarar: 

Hej!

Temperaturen mellan 10-12 grader till alldeles små fröplantor är aningen för låg, så höj den gärna med 2-3 grader till 15-16 grader. Senare när de är större kan du sänka igen. Men du måste ha mycket ljus till plantorna också, det är ljusbristen i samband med värmen som gör plantorna rankiga.

Dahliorna behöver också ljus för att inte bli rankiga. Du kan toppa dem efter att de har fått några bladpar så att de bildar fler grenar.

Med vänlig hälsning Sylvia