Temperatur för grönsaker

Helena Linell

Hej!

Är det möjligt att odla grönsaker inomhus på vintern? Jag har en källare som håller ca 14 grader under vintern. Skulle det gå att odla sallad, rädisor, tomater, gurka och paprika med tillräcklig belysning eller måste det vara en viss temperatur också?

Hälsningar Helena

Odla Svarar: 

Hej!

Det går bra att odla vissa grönsaker som sallat, rädisor, chili och kryddväxter inomhus även vintertid men det behövs då en ordentlig växtbelysning. En möjlighet för din källarodling är att du över ett odlingsbord riggar en rad dagsljuslysrör som går att lyfta allt eftersom grödorna växer.

Det finns också olika typer av växthusbelysning, som högtrycksnatriumlampor och liknande. Om möjligt så gå och titta på olika möjligheter till exempel hos en firma som säljer växthustillbehör eller bekanta dig med lamporna på nätet, t.ex. här: Willab

Om du bara tänker dig en mindre odling med lite sallat och liknande, så kanske det då räcker med en mindre odlingsbelysning som syns på samma hemsida och även ett par sorter finns på min artikel här: Årets produkter.

Vad kommer till värmen så är 14 grader lite i det minsta laget. Särskilt växter som chili vill gärna ha det lite varmare, så där 18 grader. För sallat, minimorötter, kryddor och orientaliska grönsaker kan det dock räcka.

Om du vill odla några chiliplnator, är det ju egentligen onödigt att värma upp hela källaren, även om det krävs rätt hög temperatur i början av odlingen för att fröna skall gro. Då behövs det mellan 22-28° C, men du kan ju dra upp plantorna på något varmare ställe inne i bostaden. När plantorna kommit upp och du skolat om dem, kan temperaturen hållas omkring 18° C.

Med vänlig hälsning Sylvia