Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Täckbark / barkmull

Hej!
Jag har en slänt som jag har planterat flera buskar och träd i. Jag har täckt hela slänten med markduk och tänkte sen lägga på täckbark. Men nu har jag läst att barkmull är bättre då den håller fukten bättre. Vilket är bäst som marktäckare? Slänten står i sol hela dagen.

Med vänliga hälsningar
Martina

Odla Svarar: 

Eftersom du har lagt på markduk, så spelar det inte så stor roll. Nackdelen med täckbark är annars att den "drar" kväve ur jorden och är därför inte så bra. Den ger en vacker dekoryta, hindrar ogräsväxt och skyddar mot kyla. Dess grova struktur ger också regnet möjlighet att komma ner till växten men den förhindrar avdunstning.

Barkmull å sin sida har innehåller mer näring och kan göra så att fröogräs kan få fäste, så det är en sak att avväga vilket som är viktigast. Den används främst som jordförbättring och gör jorden luftigare.

Det finns också andra marktäckningsalternativ, som grus, kokosflis och dekorationssten. Nu beror det ju också på hur stor yta det handlar om, alltså en kostnadsfråga.

Sylvia