Ta bort liljekonvaljblad

Elin

Hej Sylvia

Framför huset har vi turen att ha en plätt som blommar helt fantastiskt på våren, först med vitsippor och sedan liljekonvalj. Det tråkiga är att liljekonvaljens blad sedan står kvar och ser väldigt ledsna ut samtidigt som det växer upp en ganska oskön blandning av ogräs runt omkring. Från juni och resten av säsongen står den där och ser väldigt ovårdad ut. Jag har hört att man ska vara försiktig med att ta bort liljekonvaljens blad för att det kan hämna återväxten nästa år. Stämmer det? Eller kan man ta bort dem när de fått stå kvar en särskild tid?

Jag undrar också om du har nåt tips på vad man kan göra för att hantera det ogräs som växer upp mitt i havet av utblommad liljekonvalj. Kan man så eller plantera in något annat som ser lite roligare ut tror du, eller blir det utkonkurrerat på en gång? Den här lilla ängen ligger halvskuggigt i en skogskant och sträcker sig fram emot en öppnare uppfart. Hyfsat lätt lerjord men troligen rätt sur mark (granskog).

/Elin

Odla Svarar: 

Hej

Man bör inte ta bort liljekonvaljbladen förrän de har vissnat ner. Om du vill behålla en "naturkaraktär" på odlingen, kan du kanske plantera till exempel olika ormbunkar bland dessa växter. De startar senare än både liljekonvaljer och vitsippor och täcker sedan eländet med de vissnande bladen under sina fina blad. Så ser det ofta ut i naturen också.

Annars kanske du kan kolla vad det finns för växter bland de naturliga bestånd av liljekonvaljer i närheten och eventuellt plantera in samma hos dig.

Med vänlig hälsning Sylvia