Ta bort ligusterhäck

Hej!
På baksidan av vår lilla tomt har vi tyvärr en alltför bred ligusterhäck. Vi har beslutat att ta bort den och ersätta med plank + klätterväxter som tar betydligt mindre markyta i anspråk. Hur tar vi bäst bort häcken? Den har stått i några år - är ca 170 cm hög och 15 meter lång och består nog av ca 3 plantor per meter (dvs. den är tät och fin).

En tanke är att sälja, men den är nog besvärlig att få upp hel, eller? Om vi ska döda den - måste vi ta upp alla rötter? Vi kan inte få dit en grävskopa till platsen, så allt måste göras för hand. Vi vill gärna att detta ska gå smidigt, för till sommaren kommer vi att ha 3 små barn under 5 år.

Tack på förhand!
mvh Mikaela

Odla Svarar: 

Hmm... liguster går ju att klippa, har ni inte klippt den så den förblir smal och lagom hög?

Vill ni ändå ta bort den så kan ni kanske få in en s.k. larv, alltså en minigrävskopa som inte kräver mycket plats. Den gräver lätt upp en häck ändå, särskilt om ni först ha klippt ner den till 50 cm sådär. Även med spade går det ju att ta upp den men det tar ju tid - kalla in hela kompisgänget kanske!? För rötterna måste bort om ni tar bort häcken - annars skjuter de rotskott i all evighet.

Sylvia