Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta bort äppelträd

Jag har 2 äppelträd. Ca 20år. Ingrid Marie, gravenstein tror jag. Ingrid Marie har många grenar med kräfta och det börjar bli på gravenstein. Träden är ej skötta. Dåligt klippta. Ingrid Marie får mycket frukt men alltid angripen av rönnbärsmal. Gravenstein har något mögel (monolia). Ingen glädje med frukten under de 3 år jag bott här.

Nu min fråga? Skall jag ta bort båda träden för att inte riskera kräfta på mitt nya träd Katja? Vad skall jag välja som nästa träd för pollinering som är motståndskraftigt mot sjukdomar?

Tack för svar!
Lisa

Odla svarar:

Det skulle nästan behövas en inspektion på plats för att se hur pass illa det är och om man ev. skulle kunna åtgärda dem med hjälp av klippning. Så mitt råd blir att ta dit en yrkeskunnig arborist med fruktträdskunskap som får titta på det hela. Sådana hittar du på Gula sidorna under Arborist eller Trädmästare, fråga efter en frukträdspecialist! Om det inte går att fixa till träden så kan samma person även ta ner dem när han/hon ändå är där.

Katja kan pollineras av många sorter och det brukar inte vara något problem om man i grannskapet har äpple, då bina flyger ca. 1/2 km.

Pollineringstabeller finns bl.a. här: http://www.partiplantskolan.se/pdf/poltab.pdf

Välj alltid fruktträd med E-certifikat, dvs. från E-Planta:  http://www.eplanta.com/E-markta_frukttrad_.aspDessa är virusrensade och friska.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB