Syreners fröställningar

Hej
Vi har tre syrenträd och två syrenbersåer. De blommar rikligt och speciellt träden har nästan bara blommor och inga blad. Syrenerna är gamla.

Nu undrar jag: MÅSTE man ta bort fröställningarna? Om man inte gör det - vad händer då med syrenen?

Det är ett otroligt jobb att knipsa bort alla fröställningar och träden som är höga är nästan omöjliga att komma åt. De står dessutom så till att det är svårt att komma in med en stege eller trappstege.

Det är inte vackert med fröställningarna - som du svarade tidigare - men jag undrar om det är dåligt för syrenen att de blir kvar?

Hälsningar
Susanne

Odla Svarar: 

I naturen tar ingen bort fröställningarna från växterna, därav den vanliga företeelsen att syrenerna blommar överdådigt varannan år, varannan inte så mycket. Så det är inte i första hand utseendefråga. För om syrenen börjar producera massor med frö, tar det kraft från knoppsättningen inför nästa år.

Men det finns sterila syrener som inte sätter frö, bara tomma fröskidor. Nu vet jag inte vad du har, men är de gamla, tyder det på att de är fertila.

Så du kan ju göra så att du tar bort så mycket du kommer åt utan att behöva anstränga dig alldeles, låt dom i toppen vara.

Sylvia