syren-häck

Ellinore

Tack för tidigare svar, men jag blev inte riktigt klok på din mening: "Det finns flera färger av bondsyrenen med, vanlig, stark lila, rosaaktig osv.." Enligt vad jag hittat finns bara bondsyrener ( som slår rotskott) i vit och ljuslila. Vilka namnsorter finns det som är starkt lila och rosa? Är de i så fall inte ympade då?

Odla Svarar: 

Hej,

jag missförstod nog din fråga. Jag trodde du menade de förädlade sorterna som inte är Syringa vulgaris. Alltså till exempel ungersk syren eller olika hybrider. Syringa vulgaris (vanlig bondsyren) finns i flera namnsorter, varav alba faktiskt är en. Sen finns det olika namnsorter med andra färger. De är oftast ympade på en vit eller lila syringa vulgaris. De sätter fortfarande rotskott men rotskotten kommer at få vita eller lila blommor beroende på vilken rot den är ympad på. Så ja, namnsorterna sätter rotskott om det är syringa vulgaris men det kommer inte bli samma färg på dessa blommor som den du planterade.

Det bästa om man ska ha en häck av syren är att blanda olika sorter, då kan du även få med de sorter som blommar senare än vanlig syren. Ställ några mindre dvärgsyrener framför de hägre så får du en tät häck med fina färger! :)

Det finns olika namnsorter, ex charles joly, sensation, beauty of moscow osv..

//Anna Theorin