Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svensk färskpotatis

Hej Göran,
I ca 15 år har jag bott i USA och under dessa år har jag sökt efter en potatis som liknar "svensk färskpotatis", men har tyvärr inte lyckats.

Eftersom jag inte vet mycket om potatis så har jag försökt att hitta vilken potatissort färsk potatis tillhör, genom att göra sökningar på Internet, men ingen tur där heller. Kan du kanske hjälpa mig? Vet du vilken slags potatis färskpotatis tillhör? Eller är det en sort i sig själv?

Här i USA kallar dom potatis som har skördats tidigare än den normala skördetiden, "New Potatoes" (nypotatis). Många gånger när jag förklarat hur färskpotatis ser ut, så ger dom mig svaret att det måste vara "new potatoes". "New potatoes" smakar inget alls som färsk potatis och oftast skördade från olika slags potatissorter.

Tack på förhand,
Carin

Odla svarar:

Det är nog lite förbistring när det gäller potatis. Den första färskpotatisen vi får här kommer från Skåne. Den är inte mogen utan växer som bäst därav den mjälla konsistensen. Vartefter potatisen växer sig större blir den mer och mer mogen och är som vanlig potatis. Man behöver inte uppge sort på färskpotatis. Från ett visst datum på hösten säljs vinterpotatis som måste sortmärkas. Det är möjligt att amerikanerna inte dyrkar färskpotatis som vi vilket kräver skörd dag 1 transport under natten och försäljning dag 2.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB