Svartvinbärsbuskar

Anna-Victoria Ingemarsdotter

Hej! Jag har två stora svartvinbärsbuskar som precis blommat klart, jag har haft dem i ett antal år nu och de bär aldrig någon frukt, tyvärr. Nu efter blomningen så har de yttersta bladen på grenarna krullat ihop sig, kan se lite bladlöss där men även vita små konstiga djur, kanske trips? Men en del små blad har även gulnat utmed grenarna på själva busken, kan jag spruta med något? eller göra något annat, vill ju gärna få bär. Fick bara plats med en bild.

Vänligen Anna-Victoria

Odla Svarar: 

Hej! Det är ju i alla fall kart på dem, så kanske blir det frukt nu.

Vinbär behöver vattning, speciellt om det har varit varmt ett tag, så ge rejäla rotblötor från tidig vår och framåt. Försök också spruta bort lössen med en vattenstråle. Gödsla också med bärgödsel.

Ha öppen jord runt buskarna, så rensa bort gräs och ogräs som konkurrerar om vatten och näring. De gula bladen tyder på näringsbrist.

Bladlössen sticker och suger i växten, det är deras "saliv" gör att bladen krullar sig. Det tar dock inte kål på växten, bladen funkar ändå som de ska. I juli brukar bladlössens fiender som rovkvalster komma och äta upp dem. Bladlössen på vinbärsbuskar brukar sitta så skyddade under bladen att man kan endast få bort dem mekaniskt genom att dra med handen. Du kan pröva spruta med såpsprit tidigt, helst innan bladen krullat sig.

De vita däremot kan vara gallmyggans larver, jag vet ju inte utan att se dem. Ta bort bladen där de sitter på (om det inte är massor) och trampa på! Såpsprit kan ju hjälpa mot dem också.

Med vänlig hälsning Sylvia