Svartprickigt inuti paprikan

Jessica

Hej Sylvia

I våras skaffade jag mitt växthus, och med stor iver fyllde jag det med tomat, gurka, paprika, chili och äggplanta. Dessvärre blev det lite trångt, men mina paprikaplantor har sett ut att må bra.

Idag skördade jag då en vackert röd paprika, men när jag skar igenom så var det små svarta prickar inne i den, och någon sorts nätbildning. Köttet innehöll svaga fläckar här och där. Vad månne det vara, och kan jag rädda plantorna i detta skede? Jag undrar också om paprikan ändå kan användas efter att jag tvättat den? Vill ju inte att allt jobb går helt förlorat.

Det sista jag undrar över är paprikans övervintring. Hade tänkt ta in den vackraste plantan för vintern, men lönar det sig om de är angripna av skadeinsekter som det verkar?

Jag gick just ut och skördade en paprika som inte ännu var helt röd från samma planta, skar upp den och den var helt ok, inga insekter här. Jag är smått förbryllad.

Tack för all hjälp! /Jessica

Odla Svarar: 

Jag undrar om det inte bara var en av paprikorna som var skadad? Och prickarna - lever de eller är det någon sorts svampsjukdom? Skulle ha behövt se det.

Använd gärna alla som ser OK ut, det är ingen fara, särskilt om man hettar upp dem genom matlagning.

Om plantan ser frisk ut så kan du säkert ta in den, men ta bort allt som ser misstänkt ut. Skulle den sedan bli sjuk i alla fall så släng den. Placera den inte heller intill dina krukväxter för säkerhets skull.