Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svartavinbärshäck

Hej!
Tack för er jättebra hemsida. Man får massor av inspiration och hittar massor av tips i era svar. Men nu har jag en nöt jag inte lyckats knäcka ännu.

I vår ligusterhäck mot grannen är ett stort långt hål 5-6 meter (?) där vårt garage tidigare gränsade mot hans tomt och garage. Han har jätteskräpigt hos sej så vi vill helst både slippa se det och dessutom vill vi hindra vår ett och ett halvt åring från att förirra sig in i hans livsfarliga skrotupplag. Från början tänkte vi fylla hålet i häcken genom att bygga upp ett plank men eftersom vi samtidigt vill ha plats med svartavinbär på vår pyttelilla tomt har jag nu istället börjat fundera på ifall det skulle kunna gå att göra en hög och smal svartavinbärshäck, den får gärna bli en och en halv meter hög eller mer men ska samtidigt inte breda ut sig för mycket åt sidorna

Vilka alternativ står till buds om jag både vill ha bär och en häck som blir hög och helst även svår att åla sig igenom (kan möjligen förstärka med ståltrådar eller nät eller liknande inuti häcken om detta behövs ur ålningssynpunkt).

Har ni tips på var jag kan se bilder på en sådan svartavinbärshäck? Eller se den i verkligheten? (jag bor i Stockholm) Om det nu är en variant av svartvinbärsodling som ni sett eller hört talas om.

Tacksam för alla tips.
Helene

Odla svarar:

Svarta vinbär som häck är inte särskilt lyckat eftersom de har ett växtsätt som gör att det inte går att formklippa åtminstone inte om man vill ha bär att skörda. Du kan naturligtvis sätta en rad med vinbärsbuskar som kan tjäna som visst insynsskydd men de blir inte högre än 1 meter och växer i strutform. Om du klipper för att forma som en häck tar du bort de knoppar som skall ge bär. För att det ska bli några bär måste du ha minst 1 meter mellan buskarna och det ger bra ålningsutrymme så du får nog tänka dig någon annan sorts häck om häckfunktionen är den viktigaste.

Göran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB