Svarta fläckar på balsampoppel

Hej,
vi har en stor häck av balsampoppel som skyddar oss fint mot vägen. Nu har det de senaste två åren kommit svarta fläckar på bladen som till sist vissnar och dör. Nu är det gått så långt att häcken bitvis är alldeles kal. Mycket sorgligt. Vad kan det vara? En svampsjukdom? Vad kan man göra?

hälsningar
Anita

Odla Svarar: 

Balsampoppel, och poppel i allmänhet, kan få bladfläcksjuka. Även poppelskorv ger samma symptom och båda dessa är svampsjukdomar. Det finns dock nya motståndskraftiga kloner som dessa sjukdomar inte går på.

Tyvärr finns det inte så mycket man kan göra. Man kan försöka beskära på senvintern och göra så att poppeln trivs, ge gödsling och vattna om det är torrt.

Man kan även prova att spruta med Atamon (en flaska Atamon, 10 liter vatten), om du orkar spruta en hel häck upprepade gånger!? Atamon är ett svampmedel mot mögel i sylt och saft, men det kan hämma svampsjukdomar även i trädgården.

Samla ihop alla blad som trillar ner på marken och antingen bränn upp dem eller släng dem i brännbara soporna. Detta för att inte svampen ska kunna övervintra på gamla blad.

Sylvia