Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Svart valnöt

Hej!
Jag har två stycken "frö" av Juglans nigra (svart valnöt), och jag undrar hur jag lämpligast driver upp dessa för att de så småningom ska kunna bli till träd? Ska man plantera dom i kruka inomhus först och sedan plantera ut dom? Jag har letat överallt, men inte hittat något svar. Jag bor i Varberg (zon 1-2).

Mvh.
Lars-Owe

Odla Svarar: 

Det skulle ha fungerat bäst med naturmetoden, dvs. du skulle planterat dem genast på hösten. Frukterna ska vara färska, nyss fallna från trädet.

Men eftersom du har dem inne nu så kan de ha torkat och behöver filas upp så att frön kan komma igenom skalet. Vi får hoppas att inte själva fröna också har torkat, för då kan de ha svårt att gro. Blötlägg först, men det är som sagt inte säkert att de gror.

Plantera i krukor och ha inne först, med en plastpåse med andningshål över krukan. Se till att de inte torkar. Ha krukan varmt. Kommer de inte upp, ta ut sådden till våren och låt stå, se bara till att den inte torkar och hoppas på det bästa. Annars får du försöka igen med färska frön nästa höst.

Sylvia