Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Svampsjukdomar i fruktträd

Funderar på att låta ympa 15åriga äppleträd MEN de drabbas varje år av svamp, som jag tror beror på att jag har stora enar växande några meter ifrån. Arboristen har inte hört talas om att enar kan vara orsaken tillsvampen. Är jag ute och cyklar? Eller skulle ev. Teldor mot monilia funka även på mina svampar (alla äpplen blir helt svartprickiga) som går att skala bort men tyvärr går man då miste om den goda skalsmaken. Med vilka intervall sprutar man med Teldor och var finns det att köpa? Kan du Sylvia vidarebefordra min fråga ut till medlemmar eller till någon kunnig på "Odla.nu"?!

mvh RB

Odla Svarar: 

Du är inte ute och cyklar, för enar värdväxlar med päron om päronrost! Det var ju konstigt att arboristen inte kunde detta... det är mycket vanligt, till och med så vanligt att man inte kan odla päron på vissa ställen i Sydsverige alls. Jag fick ta bort mitt päronträd pga. just detta, då berget utanför min tomt är full av enar!

Men nu gäller det äpple. Rosten kan visserligen även gå på äpple, men det är inte så vanligt. Men det skadar ju inte om du tar bort enarna!

Men du kan pröva att spruta kalciumpreparat mot pricksjuka (som det kan vara frågan om, svårt att säga utan att ha sett patienten!) på äpplena när de blommar samt kalka ordentligt runt om, gärna med dolomitkalk. Undvik överdriven kvävegödsling och hård beskärning. Se också till så att de inte lider av försommartorka.

Om inte dessa åtgärder räcker, så hör med Pomologiska sällskapet. De kanske har visningar och rådgivning i din närhet, så att du kan visa upp äpplena och få bättre råd. http://www.svepom.se/

Sylvia