Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svamppreparat

Hej Sylvia!
Tack för dina goda tips! Kan jag redan nu under hösten behandla med svamppreparat? Skall det sprutas på bladen eller ner i jorden? Kan du rekommendera något bra preparat som jag kan köpa? Jag tror att svartfläckssjukan kom med rosbuskarna redan från Plantagen. Hur kan rosorna få denna sjukdom? Rosjorden köpte jag på Plantagen. På rosbuskarna på intilliggande gravar finns inte denna sjukdom.

När jag planterade rosbuskarna blandade jag ned benmjöl i jorden som Plantagen rekommenderade. De sjuka bladen kom ganska snart efter att jag planterat buskarna.

Är Biobalans någon lösning som jag skall köpa?

Bredvid rosbuskarna har jag planterat kantlobelia, silverek och isbegonior. De växer frodigt och har förökat sig och är mycket höga. Dessa plantor är köpta från annan växtfirma (Blomsterhallen i Uppsala).

Jag kan inte gräva upp jorden kring rosorna just nu eftersom de andra växterna blommar så rikligt. I början av oktober brukar jag plantera tulpanlökar. Kan jag göra detta när jag har rosbuskar med svartfläcksjuka?

I höst skall jag repa av alla sjuka blad. Skall jag även klippa ner stammarna? Buskarna brukar jag täcka med granris för att utestänga frosten.

Med vänlig hälsning
Inga H.

Odla svarar:

Troligen har du fått sjuka plantor från plantskolan eftersom sjukdomen uppträdde så fort och inga andra växter runt omkring är drabbade. Jag tycker att du bör påtala plantskolan och ev. få nya friska växter till våren (tillgodokvitto).

Biobalans är bra, men jag tycker nog att du bör byta rosorna mot friska på våren. Ta en annan sort, någon som det rekommenderas som en frisk sort. Då jag inte vet i vilken zon du bor i (zon 3??) så kan jag inte rekommendera någon. Och ska den vara röda och hur höga?

Byt jorden också vid höstgrävningen när du ändå planterar tulpaner så att de nya rosorna på våren håller sig friska.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB