Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Svampar i rabatt

Har gjort en rabatt med klätterrosor och klematis inramade av lavendel runt ett dött plommonträd. Nu har det kommit upp massor av svampar i stora grupper. De är först gulbruna med höga vita ihåliga fötter sedan blir de brunsvarta, geggiga. Ser ut som någon hätta alt. broskskivling alt. bläcksvamp. Hur blir jag av med detta elände?

Har även häxringar i en av gräsmattorna som jag förgäves har försökt få bort med Atamonlösning, kalkning, övergödsling, ihärdig vattning men inget hjälper, ringarna sprider sig bara. det känns som om svamparna tar över allt, hjälp!!!

Carin

Odla Svarar: 

Det låter som just bläcksvampar, de "äter" på den döda trädet du har kvar. Därför är det alltid bra att ta bort stubbar om man tänker plantera något alldeles intill.

Det är inte lätt att bli av med svamparna när de väl har kommit in. Det finns mycelier i marken på stora arealer som man inte kommer åt att ta bort.

Det finns heller inga riktigt effektiva bekämpningsmedel för användning i hemträdgårdar. Man kan ju pröva alla sorters svampmedel som finns i handeln, men det är inte säkert att man blir av med svamparna i häxringarna ändå, men de kan minska i antal.

Och i din rabatt är det viktigaste att ta bort den gamla stubben med rötterna som de äter.

Sylvia