Svampangripen tuja

Tina

Hej

Vi har planterat tujor runt vår 1700 m2 stora tomt i omgångar sedan 1998. Den sista delen planterades förra året.

Nu verkar det som att flera tujor är smittade av svampsjukdomen Phytophtora lateralis. Ska vi helt ta bort smittade exemplar eller räcker det med att klippa bort smittade grenar? Läste att svampen angriper roten så att den dör, men kan man stoppa smittan genom att klippa bort barren?

/Tina

Odla Svarar: 

Hej

Är det så att tujabarren svartnar med start nere vid marken, sprider sig uppåt och efterhand övergår det svarta i grått och olivfärgat? Då kan det vara Phytophtora lateralis. Eller är det bruna, torra kvistar längre upp? I det sistnämnda fallet kan det istället vara den "snällare" svampen Kabatina thujaea, kvistdöd, som har angripit tujorna, och där räcker det ofta att klippa bort det döda.

Svampangreppet med Phytophtora lateralis sprider sig uppåt och till slut dör tujaplantan och det finns inget bekämpningsmedel ännu vad jag vet.

Man måste titta noga på tujaplantorna man köper, det får inte finnas några svarta barr nertill.

Om man hittar svarta barr på tujan hemma i trädgården måste man klippa bort dem genast och bränna, lägg dem inte i komposten. Detta kan eventuellt fördröja angreppets framfart, men eftersom sjukdomen är ny i Sverige har vi ännu inte full kunskap om den. Man säger att svampen inte smittar via jorden men från planta till planta.

Den trivs i fuktig miljö, så man bör inte spruta vatten på tujaplantorna så att barren bli blöta, använd droppbevattning med droppslang i stället.

Med vänlig hälsning Sylvia