Svampangripen Aloe vera?

Lina

Hej

Jag har en Aloe vera som jag tagit sticklingar från under säkert tio års tid. Den har alltid varit grön och fin. Nu har den plötsligt fått små bruna torra fläckar över hela plantan. Den ser även ut som om den har små silverfärgade "mjäll" under skinnet. Vad kan ha hänt?

Jag har vattnat sparsamt och inte bytt fönster.

/Lina

Odla Svarar: 

Hej

Det är lite svårt att se på bild. Ta en lupp och kolla om din äkta aloe eventuellt har drabbats av falska spinnkvalster. Det är mikroskopiskt små spindeldjur som man inte ser med blotta ögat. De orsakar missfärgningar av den typen jag ser på aloe-bladen och det kan också bildas korkaktiga beläggningar.

Är din aloe vera helt angripen bör den kastas eftersom det är svårt att bli av med dessa djur.

Vill du försöka rädda den så isolera aloe veran från andra växter eftersom de falska spinnkvalstren lätt smiter över till de andra växterna. Upprepa behandling med Provado Plus Insektsspray några gånger. När sommaren kommer, ta ut aloe veran eftersom de falska spinnkvalstren inte trivs i sval och fuktig luft. Du kan också försöka ställa plantan svalare och duscha den då och då inomhus, men det är svårt att få bort beläggningen som redan finns på växten. De nya bladen som kommer kan dock vara friska, och då kan du ta bort de skadade.

Med vänlig hälsning Sylvia