Svamp som 'stryper' grönsakerna

Annie Andersson

Hej! Jag finner inget liknande bland era besvarade frågor om svamp i odlingen, så jag vore tacksam om ni har möjlighet att kasta lite ljus över det vi råkade ut för i årets odling. Vi anlade ett nytt land, direkt på gräsmattan, med kartonger som botten och därpå ny halm samt hästgödsel från en bonde i närheten. På toppen Änglamarks ekojord. De förädlade squash- och majsplantorna utvecklades fint till en början, men stannade snart i utvecklingen och blev allt mer ljusgröna om bladen. Fann då en mängd små och stora skålformade svampar som främst sökte sig till plantornas stjälkar, som de nästan verkade strypa i sin närgångenhet. Svamparna bredde också ut sig under jorden i tjocka klumpar. Vi plockade kontinuerligt bort allt vi såg, men nya kom under hela säsongen. Vi har inte sett några sådana svampar i trädgården tidigare under våra 13 odlingsår. Av sommarskörden blev det inget, men mot mitten av september överraskade några av squashplantorna med att plötsligt börja växa igen och producera några fina squash - vid det laget hade de flesta svampkropparna försvunnit. En vän föreslog att hästgödseln hade varit för färsk (bonden lovade vid köpet att den var välbrunnen). Vet ni hur det kan hänga ihop? Vi vet ju inte om vi vågar odla i samma land nästa år . . . Vänliga hälsningar, Annie 

Odla Svarar: 

Hej, 

jag skulle behöva ha en bild på svampen för att kunna identifera den ordentligt. Jag kan inte säga något om svampen innan jag ser en bild på den.

Men det första jag tänkte på var att ni hade hästgödsel i botten. När rötterna kryper ner så får de en chock av allt gödsel, det bästa är att blanda ut det ordentligt med jorden först. Sen kan det vara så att den är för färsk, hästgödsel ska gärna ligge och bränna minst ett år innan man kan använda den till gödsel. Ni kan också kolla med bonden om hästarna har medicinerats med något, om så är fallet ligger det kvar i gödsel och förbränns alltså inte. 

//Anna Theorin