Svamp i växthus

Anita

Hur ska jag få bort svamp i växthus? Bytte ut all jord i mitt växthus förra året eftersom jag året innan upptäckte att det dök upp svampar i jorden efter att det myckna regnandet den våren. Vatten trängde in och blev stående ett tag. Tyvärr dök svamparna upp igen. Jag vet inte hur övriga växter påverkas i växthuset, men det ser inte så trevligt ut. Vad göra?

Odla Svarar: 

Hej!

Den fuktiga vintern gör det ju jättetrivsamt för olika sorters svampar i växthuset.

Men det kanske inte är några skadliga svampar om de är synliga, de kanske växer som nedbrytare i jorden du har i växthuset. Om du har kompostjord eller någon annan sort med organiskt avfall i jorden så lever de på det. Svamparna som är nedbrytare brukar inte angripa de levande växterna men de är ju förstås inte roliga att se på. De skadliga svamparna är knappt synliga, det är sådana som mögel och sjukdomsalstrande svampar som mjöldagg och liknande.

Ofta är det bättre att odla i krukor och lådor, du slipper problem med sjukdomar och skadedjur i jorden eftersom krukjorden kan tömmas i komposten på hösten. Du slipper också att djupisolera växthusets grund och det jobbiga arbetet med att byta bäddarnas jord vartannat år. Dessutom kan du anpassa jorden och vattningen individuellt för varje växtslag.

Se också till att du har en bra ventilation i växthuset och gärna en liten kalluftsfläkt igång under vintern så att luften hålls i rörelse även när man inte kan hålla luckor och dörrar öppna.

Men om du nu vill försöka bli av med dessa svampar så kan du pröva att spruta med Binab som är godkänd till ekologisk odling. Läs mer om det på länken.

Med vänlig hälsning Sylvia