Svamp i jorden

Liisa

Har odlat grönsaker i en pallkrage. I år när jag skulle flytta på några av växterna, gräslök bl.a, upptäckte jag att jorden direkt efter ytan har blivit ljusbrun, hela rotsystemet på gräslöksplantorna var täckta av svampaktig jordlager. Plantorna har vuxit helt normalt och ser bra ut. Vågar inte flytta dessa plantor till en ny plantering, är rädd att svampen följer med. Vad göra för att bli av med svampen i pallkragarna?

I en annan pallkrage har jag haft salvia och citronmeliss, likaså där finns det svampangrepp.

/Liisa

Odla Svarar: 

Hej

Det är troligen frågan om så kallad torvmögel, alltså en mögelsvamp.

Torvmögel orsakas av svampen Peziza ostragoderma och utvecklas på torvbaserad planteringsjord som kanske har lagrats för länge. Jord är färskvara och ska inte lagras över vintern eller bli för fuktigt, till exempel om det regnar på skadade säckar. Torvmögel kan också bero på stallgödsel som inte blandats ner ordentligt. Särskilt på hönsgödsel kan det bildas mögel.

I regel orsakar dessa svampar inga skador på själva växter, men om jorden är för blöt, kan det också börja växa slemsvampar på plantorna och kväva dem. Sänk luftfuktigheten runt plantorna, håll dem lite torrare. I vissa fall kan kalkning med kalksalpeter motverka sådana här beläggningar.

Med vänlig hälsning Sylvia