Svamp i gräsmattan

Mattias

Hej!

Jag har ett par frågor men jag tänkte först beskriva mitt problem.

Jag är första gången hus ägare och har inte så gröna fingrar. Vi bestämde hos för göra om vår lilla plätt på baksidan av huset helt, så nu har vi lagt ut en ny gräsmatta på rulle för lite mer än en månad sen. I början vattna vi den varje morgon och kväll och vi satte inte en fot på den på tre veckor.Sen klippte jag ner den väldigt lite! Typ en tredjedel för det hade jag hört var bäst.

Men sen helt plötsligt för typ en och halv vecka sedan så dök det upp små svampar lite här och där! Så vi stack iväg till skåneplantor och fråga vad vi skulle göra? Dom sa till hos att testa med Algomin så att ph-värdet skulle rätta till sig. Först så klippte jag ner gräset rätt så hårt för en granne sa till mig att man ska hålla gräset kort för det är bra! Till min förskräckelse mådde inte alls gräset bra i bottnen för det var alldeles gult och brunn fläckigt nu. Så jag strödde ut lite Algomin och hoppades på det bästa att det skulle hämta sig och att svamparna skulle försvinna.

Nu har det tyvärr inte riktigt hämtat sig över allt och det ser ut som det är dött på vissa ställen och att bara en sorts grässort har överlevt. Plus på det så har svamparna börjat komma upp igen.

Så mina frågor är:

Vad gör jag åt Svamparna?

Hur får jag tillbaka min fylliga fina gräsmatta? Ska jag försöka så lite nytt gräs i gräsmattan? Och hur gör jag detta på bästa sätt?

Hur ofta kan jag använda Algomin? Var fjärde vecka eller?

Hur klipper man sin gräsmatta bäst? Hur mycket och hur ofta?

Kan man övervattna sin gräsmatta? Och hur ofta ska man vattna?

Kan jag använda gräsmattan precis när man har sått i lite nytt gräs?

Ska man låta gräset som man klippt bort ligga kvar en dag som näring?

Har du några andra tips?

Sen har jag en liten fråga till:

Tänkte göra gräsfog där jag har lagt marksten, för jag har ganska bred fog.

Hur gör jag detta på bästa sätt?

Stort tack på förhand!

Mvh Mattias

PS. Skickar med en bild. Och om du kan se på bilden om det är flera grässorter eller inte? Så hade det varit jättetacksamt!

Odla Svarar: 

Hej Mattias!

Det var många frågor på en gång. Fråga aldrig grannen om råd om Du inte vet att han/hon är kunnig.

Svampen kommer troligen från jorden under gräset. Algomin var rätt svar. Algomin höjer ph-värdet och förändrar markkemin till det bättre. Svamparna försvinner då. De kan också bekämpas med Binab T som är en antagonistsvamp. Finns att köpa i välsorterad trädgårdsbutik.

Det verkar som om Din gräsmatta har fått lite för mycket vatten. Kontrollera att Ditt gräs har vuxit fast i underlaget. Det har det gjort om fukten kommit ner på djupet. Är det blött ska Du inte vattna. Är det torrt under gräset måste Du vattna. Man vattnar rejält och sällan. Du kan gärna gödsla med Algomin Gräsgödsel. Gödsla, som Du sa, var fjärde vecka och använd då halv dos. Klipp aldrig bort mer än en tredjedel av gräshöjden och aldrig under 3-5 cm, för normal gräsmatta. Använd uppsamlare om Du inte har multiklipp eller räfsa upp gräset.

Vänta med att så i nytt gräs. Jag tror att det kommer igång igen. Det skulle vara bra att veta hur jorden ser ut under Ditt gräs. Djup? Typ av jord? Grundgödsling?

Till gräsfog kan Du använda kortvuxet gräs eller foggräs som det kallas. Det innehåller fårsvingel. Torktåligt och bra.

Hoppas att Du får ordning på Din gräsmatta.

Jankov